Дома / За нас

За нас

Почетоци на здружението Формирано во февруари во 2011 год. Имаме два сектори , сектор за животни и сектор за животна средина, Започнавме активно да работиме во областа на заштитата на животните и тоа успешно го реализираме до денес и покрај тоа што се соочивме со голем број на проблеми. Започнавме со сретства од свој џеб, самоиницијативно и со многу оптимизам. 2011 – имавме мини ШЕЛТЕР: Во самиот почеток на нашата работа ние започнавме со една не многу лесно остварлива цел, а тоа е да имаме стационар за бездомни животни. На наше барање добивме место за стационар , имавме договор со СЗУ Кузман Шапкарев во чиј дел се наоѓаше прифатилиштето. Тоа беше еден мал дел од околку 60 метри квадратни каде можевме да сместуваме бездомни кученца до 4 месечна возраст, немаше трвда градба, финансиите ни дозволија да имаме жичана ограда и неколку дрвени куќарки. Бевме упорни, но за таа работа е потребно многу повеќе. Стационарот работеше 1 година . Најпрво недостигаше тврда градба, поголемо место, потоа сериозност на волонтери и слично! И покрај тешките услови од таму вдомивме над 200 кученца покрај повеќето останати животни вдомени надвор од тоа прифатилиште.

ПРОЕКТИ И НАСТАНИ: Организиравме повеќе настани од кои повеќето ни се традиционални за одбележување на деновите кои се поврзани со животните ЛОКАЛНИ ПРОЕКТИ: учествуваме во бит фест со проектот: Средба еднаш, другари засекогаш (3 години), ризница на вегетаријански вкусови ( 3 години со ред), изложба на природните богатства во Р.М. , изложба со миленици (3 години) ПРОЕКТ: КУЧЕШКА ТЕНИЈА ТРИБИНА НАЦИОНАЛНИ ПАРТНЕРСТВА: ОДГОВОРНО СОПСТВЕНИШТВО ЗАЕДНО СО АНИМА МУНДИ И ЗАЕДНО ЗА ЖИВОТНИТЕ ЗАЕДНО ЗА ГРАЃАНИТЕ (сите здружение заедно) , ПРОПАГАНДА НИЗ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА СО СЛИКИ ОД СЛАВНИ ЛИЧНОСТИ ПРОТИВ ЕУТАНАЗИЈАТА. ЗАЕДНИЧКИ РЕГИСТАР ЗА ЖИВОТНИ . АКЦИИ: ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СВЕТСКИ ДЕНОВИ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ, 4/4, 3 октомври , НАХРАНИ БЕЗДОМНО ЖИВОТНО. СПАСУВАЧКИ АКЦИИ. СОРАБОТКИ: Исто така имаме повеќе соработки, соработуваме скоро со сите ветеринари во Битола, добра соработка имаме и со пет шоп и емисија за миленици Пријатели исто така со ПЕТАР НОЛЕВ ОД ПСК ПЕЛИСТЕР . ПРОЦЕС НА ТЕРЕН: МАЛТРЕТИРАНИ ЖИВОТНИ, ИЗЖИВУВАЊЕ, ТРУЕЊЕ, НЕОДГОВОРНИ СОПСТВЕНИЦИ. Најчесто за настаните кои ги организираме имаме медиумска покриеност, исто така во однос на некој став за животните медиумите секогаш бараат наше мислење) Имаме соработки и со другите здруженија за заштита на животните од сите градови во Македонија.

Остави коментар

Вашата email адреса нема јавно да се прикаже. Задолжително поле *

Можете да користите HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>