Дома / Прва помош

Прва помош

Зимата носи бронхопневмонија кај кучињата

Untitled-1

Зимскиот период од годината, искомбиниран со снег, претставува вистинска идила.На снегот, освен децата, му се радуваат и кучињата.Мачките се во состојба да го преспијат денот само за да немаат контакт со снегот.Долгите прошетки по снегот можат сериозно да го влошат здравјето на кучињата.Долговлакнестите раси кучиња се поподложни на зимските заболувања ...

Повеќе

Кашлица кај мачките и кучињата

Untitled-2

Кашлицата е присилно протерување на воздух од белите дробови низ устата.Не секој звук кој што личи на кашлица е тоа.Таа може да се замени со гадење, отежнато и напорно дишење, повраќање, кивање и друго.Мошне е важно правилно да се детерминира звукот кој доаѓа од миленикот.Кашлицата како и наведените состојби имаат ...

Повеќе

КРЛЕЖИ И БОЛВИ

Untitled-3

КРЛЕЖИ Со доаѓањето на пролетта доаѓаат и проблемите со крлежите ,кои претставуваат опасност за вас и вашите миленици. Речиси е невозможно да ги избегнете бидејки ги има насекаде по ливадите,покрај реките па дури и на дрвјата.Позагрозени се кучињата бидејки обожаваат да трчаат во висока трева и да се тркалаат по ...

Повеќе

За труењата на домашните миленици со храна

Untitled-4

Не е мал бројот на оние што го делат животниот простор, креветот, па и чинијата со своите домашни миленици.Хранењето на животни со наша храна не е само погрешно, туку може да биде и фатално.Некои состојки на храната кои ретко предизвикуваат проблеми кај вас, кај вашиот домашен миленик можат да предизвикаат ...

Повеќе

Како да помогнете и да препознаете отруено куче или маче?

Untitled-5

Со оглед на тоа што во последниве неколку месеци секојдневно се случуваат организирани масовни акции на оставање отров по улиците со цел да се отрујат уличните кучиња и мачки, должни сме да Ве известиме за мерките што како хумани граѓани треба да ги преземете доколку сте сведоци на труење. Најчесто ...

Повеќе

Вакцинација на кучиња и мачки

vakcina11

Поимот вакцинација претставува апликација на инактивиран или жив и ослабен микроорганизам кој треба да предизвика стимулација на имунолошкиот систем за создавање на антитела против одреден биолошки агенс.За успешно спроведување на вакцинацијата потребо е да се знае кога била извршена вакцинацијата на мајката. Времето за вакцинацијата на мајката зависи од производителот ...

Повеќе

Ветеринарен преглед

Veterinarian Petting Dog

Еден ветеринарен преглед подразбира,опфака надворешен изглед и состојба на животното,однесување при движење и начин на движење,сјај на кожа, потоа и податоци за температурата,брзина и начин на дишење и работа насрце.Ветеринарот ќе ги прегледа сите видливи слузокожи и ке ја процени општата здравствена состојба. За да му помогнете на вашиот ветеринар ...

Повеќе